11 juli 2023

Onderzoek in opdracht van SBOH toont ongewenst ongelijk speelveld voor aios

Artsen in opleiding tot specialist in ziekenhuizen en ggz ontvangen aanmerkelijk hogere beloning dan aios buiten het ziekenhuis blijkt uit de uitkomsten van een onafhankelijk vergelijkingsonderzoek van FWG Professional People.

Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de SBOH, werkgever van onder andere artsen in opleiding tot specialist ouderengeneeskunde. Verschillen in salaris maakt de overstap van basisartsen naar een specialistenopleiding buiten het ziekenhuis minder aantrekkelijk. Deze salariskloof draagt bij aan een ongelijk speelveld.

Dit ongelijke speelveld voor extramurale artsen is ongewenst, zeker in een tijd waarin artsen in opleiding buiten het ziekenhuis juist hard nodig zijn. Verenso benadrukt het belang van een gelijke positie voor specialisten ouderengeneeskunde. Daarom steunen we graag deze inzet van de SBOH zodat het financieel ook aantrekkelijk is om te kiezen voor een opleiding buiten het ziekenhuis. Enerzijds vanwege het belang van de gelijke beloning voor het effect op de benodigde instroom van aios in het specialisme ouderengeneeskunde. Anderzijds voor de positionering van het specialisme in het algemeen. Dit is noodzakelijk voor de toekomstbestendigheid van het specialisme ouderengeneeskunde en om te kunnen voldoen aan de opbrengsten die worden verondersteld in overheidsplannen zoals IZA en WOZO.

 

Naar nieuwsoverzicht