17 oktober 2023

Ontwikkelingen in de positie van de specialist ouderengeneeskunde in het tijdelijk verblijf

Ontwikkelingen in de positie van de specialist ouderengeneeskunde in het tijdelijk verblijf

Het huidige gezondheidszorgbeleid is erop gericht dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Bij een plotseling incident in de thuissituatie, zoals een valpartij, is er soms behoefte aan een tijdelijke opname. Met de toename van het aantal thuiswonende kwetsbare ouderen, is het belangrijk dat er voldoende tijdelijke verblijfplekken zijn, waaronder een plek om te revalideren (o.a. de geriatrische revalidatiezorg) en/of te herstellen (zoals binnen het eerstelijnsverblijf).

Om de positie en belangen van de specialist ouderengeneeskunde in de kortdurende herstelgerichte zorg te behartigen is binnen Verenso een werkgroep GRZ/ELV opgericht. Deze werkgroep kwam kortgeleden voor het eerst bij elkaar om landelijke en regionale ontwikkelingen in de kortdurende zorg te bespreken.

Specialisten ouderengeneeskunde zien het belang van de positie van tijdelijke verblijfsplekken in de gehele keten. Zo kan een patiënt vanuit het ziekenhuis worden doorgestuurd naar de GRZ om (verder) te revalideren. Naast het ziekenhuis, stromen veel patiënten vanuit de thuissituatie door naar de GRZ of het ELV. Voor het werk van de specialist ouderengeneeskunde is de verbinding met zowel medisch specialistische zorg als eerstelijnszorg van cruciaal belang. Op verschillende niveaus en met verschillende partijen voeren specialisten ouderengeneeskunde het gesprek over het leveren van goede kwaliteit van medische zorg voor kwetsbare ouderen in de GRZ, het ELV en de eerstelijn. Vanuit het Verenso-bureau nemen we deel aan overlegtafels vanuit IZA en de landelijke spoedzorgzorgtafel.

Daarnaast zijn er veel (andere) initiatieven waar medisch leiderschap op verschillende manieren wordt vormgegeven. Zo sluit een specialist ouderengeneeskunde standaard aan bij een regionaal overleg van specialisten ouderengeneeskunde, ziekenhuizen en huisartsen om de patiëntenreis in de regio te bespreken en te analyseren. Een andere specialist ouderengeneeskunde is standaard gesprekspartner voor de raad van bestuur van de zorgorganisatie om te zorgen voor een betere praktijkvoering van de specialist ouderengeneeskunde.

We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen in de komende maanden, waaronder de ledenraadpleging m.b.t. de visie eerste lijn vanuit IZA.

Voor tussentijdse vragen over de positie van de specialist ouderengeneeskunde in de GRZ en het ELV, neem contact op met Jolande Radstaak.

 

Naar nieuwsoverzicht