28 maart 2023

Verenso en KNMG pleiten voor toekomstbestendig maken tuchtrecht

Verenso en KNMG pleiten voor toekomstbestendig maken tuchtrecht

Bij het doktersvak in Nederland hoort dat men een klacht kan indienen bij het medisch tuchtcollege. Maar het huidige 25 jaar oude tuchtrecht piept en kraakt.

De KNMG en Verenso pleiten ervoor om het tuchtrecht aan te passen en toekomstbestendig te maken. Verenso participeert daarom in het traject Toekomstbestendigheid wet BIG, waarin wij de KNMG van input voorzien en pleiten voor aanpassingen.

De doorlooptijden moeten aanzienlijk worden teruggebracht, zodat aangeklaagde artsen en alle betrokkenen niet onnodig lang in onzekerheid blijven. Daarnaast moet niet het straffende, maar juist het oorspronkelijk doel, het lerende effect van het tuchtrecht centraler komen te staan. Tot slot moet ook meer rekening worden gehouden met de complexiteit van de zorg waarin artsen ook vaak in samenwerkingsverbanden en samen met andere disciplines de zorg rond patiënten bieden. René Héman, voorzitter KNMG, is hierover door de Volkskrant geïnterviewd. Het artikel dat maandag 27 maart is gepubliceerd onderstreept het belang van deze punten, waar Verenso en de KNMG voor pleiten.

Naar nieuwsoverzicht