11 april 2023

Verzoek commentaar IKNL richtlijn Zorg in de Stervensfase voor 7 mei

Verenso stelt het op prijs als je de inhoud van de conceptrichtlijn Zorg in de Stervensfase wilt becommentariëren. Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) is bezig met de herziening van deze richtlijn.

De stervensfase is gedefinieerd als het moment waarop het overlijden zich onafwendbaar aandient en betreft veelal maximaal de laatste 7 dagen van het leven. Deze richtlijn richt zich dan ook alleen op de zorg die ingezet wordt als de verwachting van het interdisciplinaire zorgteam is, dat de patiënt binnen een week zal komen te overlijden. Bij de zorg rond het sterven komen alle aspecten van palliatieve zorg samen: het verlichten van symptomen, de aandacht voor psychosociale en spirituele problematiek en een goede organisatie van zorg. 

Vanuit Verenso is specialist ouderengeneeskunde en kaderarts palliatieve zorg dr. Jet van Esch als vice-voorzitter afgevaardigd. Zij is recent gepromoveerd op het onderwerp reutelen in de stervensfase.

Leden van Verenso kunnen de conceptrichtlijn opvragen bij Wendy Hommes-Poucki via richtlijnen@verenso.nl. Naast de conceptrichtlijn wordt dan ook een commentaarformulier toegestuurd. Voor het becommentariëren van kwaliteitsinstrumenten krijg je 2 accreditatiepunten.

Het ingevulde commentaarformulier ontvangt Verenso graag uiterlijk 7 mei retour op richtlijnen@verenso.nl. Nadien kan het commentaar niet meer in behandeling worden genomen.

 

Naar nieuwsoverzicht