4 april 2023

Verzoek commentaar SRI richtlijn Isolatie voor 30 april

Verenso stelt het op prijs als je de inhoud van de conceptrichtlijn Isolatie wilt becommentariëren. Deze richtlijn wordt ontwikkeld op initiatief van het Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI).

De Stichting Kwaliteitsimpuls Langdurige Zorg (SKILZ), waarvan Verenso, NVAVG en V&VN de oprichters zijn, is samen met het RIVM en FMS gestart met het updaten van infectiepreventierichtlijnen (voorheen WIP-richtlijnen). SKILZ, FMS en RIVM werken hiertoe samen in het Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI).

Het uitgangspunt is het updaten van de infectiepreventierichtlijnen zoveel mogelijk settingbreed aan te vliegen en waar nodig onderscheid te maken in settingen. Verenso werkt daarbij samen met de NVAVG door afvaardiging voor de richtlijnen te verdelen waarbij de afgevaardigde de eigen vereniging vertegenwoordigt maar zorgdraagt voor de inbreng van beide verenigingen. Namens Verenso heeft wijlen specialist ouderengeneeskunde Anneke van Strien zich in eerste instantie ingezet voor de ontwikkeling van de richtlijn. In de afrondende fase is specialist ouderengeneeskunde Ingrid Pladdet afgevaardigd naar de werkgroep.

De richtlijn beschrijft bij welke infectieziekten of (potentieel) pathogene micro-organismen, of een verdenking hierop, aanvullende isolatiemaatregelen nodig zijn en hoe lang de maatregelen genomen moeten worden, op welke wijze transmissie van het (veroorzakend) micro-organisme plaatsvindt, welke maatregelen erbij horen en wat deze maatregelen inhouden en welke eisen gesteld worden aan de ruimte waar de isolatiepatiënt verpleegd wordt.

Leden van Verenso kunnen de conceptrichtlijn opvragen bij Wendy Hommes-Poucki via richtlijnen@verenso.nl. Naast de conceptrichtlijn wordt dan ook een commentaarformulier toegestuurd. Voor het becommentariëren van kwaliteitsinstrumenten krijg je 2 accreditatiepunten.

Het ingevulde commentaarformulier ontvangt Verenso graag uiterlijk 30 april retour op richtlijnen@verenso.nl. Nadien kan het commentaar niet meer in behandeling worden genomen.

 

Naar nieuwsoverzicht