6 mei 2020

“Hulp vragen is een teken van kracht”

De Supporthelpdesk ouderengeneeskunde is sinds 24 april beschikbaar voor alle specialisten ouderengeneeskunde in de verpleeghuizen in Nederland. Deze biedt 24/7 telefonische ondersteuning gericht op supervisie en mentale support als de (eigen of dienstdoend) specialist ouderengeneeskunde van het verpleeghuis door hoge belasting of andere werkzaamheden tijdens de COVID-19 crisis niet in staat is de supervisie of mentale support te bieden aan de voorwacht. Lyan de Roos, specialist ouderengeneeskunde bij BrabantZorg in de regio Meierijstad, vertelt over haar ervaringen met de Supporthelpdesk.

“Gelukkig kan ik nu zeggen dat de brandhaard bij ons langzaam verandert in een smeulend vuurtje. Maar het zijn hectische tijden geweest! Toen ik hoorde dat er een Supporthelpdesk werd opgericht en ze mensen zochten voor een pilot, heb ik ons in overleg met het bestuur gelijk aangemeld. Uiteraard was het voor beide partijen spannend: niet alleen voor ons als specialisten ouderengeneeskunde, maar ook voor de basisartsen en aiossen die nu eerst de Supporthelpdesk moesten bellen in plaats van de specialist ouderengeneeskunde met wie zij samenwerken. Het is natuurlijk wennen om ineens supervisie op afstand te hebben, en dan ook nog met artsen die je in de meeste gevallen niet kent. Eigenlijk hebben we ze gewoon voor de leeuwen gegooid, maar het ging hartstikke goed. Daar komt bij dat de urgentie voor extra inzet van externe achterwacht hoog was in twee van onze BrabantZorg regio’s. Bij collega’s in een ander regio constateerde ik wat meer scepsis ten aanzien van de Supporthelpdesk, maar daar was de uitbraak minder groot.” 

“Ik zie dat artsen in het algemeen niet snel hulp vragen aan collega's. Dat geldt ook voor mij. Toch is het vragen van ondersteuning door de helpdesk zeker geen teken van zwakte! Het is juist heel krachtig om hulp te vragen en bovendien komt het de kwaliteit van je werk ten goede. Door het inzetten van de Supporthelpdesk, kun je als specialist ouderengeneeskunde je energie voor andere dingen bewaren. Want ook al ben je niet de eerste achterwacht, er is nog steeds genoeg te doen!”

Lyan de Roos
Specialist ouderengeneeskunde

Naar nieuwsoverzicht