21 september 2021

Derde vaccinatie ernstig immuungecompromitteerden

Derde vaccinatie ernstig immuungecompromitteerden


Eerder berichtten we jullie dat de Gezondheidsraad op dit moment alleen voor ernstig immuungecompromitteerde patiënten een extra dosis van een COVID-19-vaccin aanbeveelt. Dit staat inmiddels bekend als de derde vaccinatie.

Inmiddels heeft het RIVM een brief gepubliceerd over de uitvoering van dit advies, dat is overgenomen door het kabinet. In dit advies staat nadere informatie over welke patiëntgroepen in aanmerking komen voor de derde vaccinatie, het selectieproces en de uitvoering.

Uitgangspunt is dat de medisch specialist de patiënten selecteert en per brief uitnodigt. Het uitnodigen start begin oktober in fasen. Voor patiënten in verpleeghuizen geldt dat indien zij wel aan de indicatie voldoen, maar niet meer bekend zijn bij een medisch specialist, door een specialist ouderengeneeskunde uitgenodigd kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor patiënten met een transplantatie in het verleden.

In de handleiding is verder alleen sprake van het vaccineren via de GGD. Voor verpleeghuizen geldt dat ook de instelling kan vaccineren, dit geldt voor zowel de patiënten die door de medisch specialist als de specialisten ouderengeneeskunde worden uitgenodigd. Er worden verschillende manieren aangeboden om te vaccineren, waaronder de route via SNPG. Op dit moment worden er nog een aantal zaken uitgezocht met betrekking tot het verlenen van toestemming en het registreren van vaccinatiegegevens. Zodra hierover duidelijk is wordt er door het RIVM een werkinstructie gepubliceerd.

Meer in formatie: Else Poot

 

Naar nieuwsoverzicht