2 december 2021

Nieuwe richtlijn euthanasie bij dementie

Gisteravond publiceerde KNMG het standpunt Beslissingen rond het levenseinde. Nieuw is het hoofdstuk over euthanasie bij dementie. Verenso was nauw betrokken bij de totstandkoming hiervan.

De richtlijn euthanasie bij dementie helpt artsen meer houvast te krijgen om samen met hun patiënten en naasten met deze ingewikkelde situatie om te gaan.

Het is goed dat deze richtlijn euthanasie bij dementie er nu is, vindt Verenso-voorzitter Jacqueline de Groot. “Euthanasie in geval van dementie is een uitzonderlijk en ingewikkeld proces. Het document geeft meer handvatten voor deze complexe situatie en welke afwegingen je daarin maakt.”

In praktijk komt euthanasie bij dementie heel weinig voor. “Het blijft altijd een professionele en persoonlijke afweging van een arts of hij overgaat tot het verlenen van euthanasie”, benadrukt Verenso-voorzitter Jacqueline de Groot.

Zoals bij alle verzoeken om euthanasie, moet er aan de zorgvuldigheidseisen van de wet worden voldaan. Bij dementie is het complex om aan deze eisen te voldoen. Veel artsen zijn bovendien in de praktijk behoedzaam. Zij vinden het belangrijk om op het moment van euthanasie nog met de patiënt te kunnen communiceren over het lijden en de doodswens. Euthanasie uitvoeren op een patiënt met dementie, die niet meer duidelijk kan maken dat hij wil overlijden, is voor veel artsen een brug te ver. Als een patiënt consequent en duidelijk uitingen doet die indruisen tegen het schriftelijke euthanasieverzoek, dan is daarnaast ook niet voldaan aan de eisen van de euthanasiewet en is euthanasie niet mogelijk. 

Soms leidt dit tot spanningen tussen de arts en de patiënt of zijn naasten, wat voor alle partijen emotioneel zeer belastend is. ​​Het is dan ook belangrijk dat je als arts tijdig het gesprek aangaat met de patiënt over wensen en verwachtingen. De arts kan dan uitleg geven over wat wel en niet kan en ook welke alternatieven er zijn. Daarbij kan de arts ook duidelijkheid geven over waar zijn eigen grenzen liggen.

Vanuit Verenso waren vele leden nauw betrokken bij totstandkoming van deze richtlijn.

Meer informatie: Else Poot

 

Naar nieuwsoverzicht