14 december 2021

Rapport IGJ over uitvoering Wzd en Wvggz

Dwang in de zorg: van wet naar mindset

Naar aanleiding van bezoeken in de VVT en GGZ in 2021 heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) haar bevindingen rond de uitvoering van de Wzd en Wvggz gepubliceerd. Verenso herkent, net als de IGJ, dat door het registreren van onvrijwillige zorg en evaluatie daarvan de administratieve lasten hoog zijn.

De bewustwording van onvrijwillige zorg is de afgelopen twee jaar vergroot. Specialisten ouderengeneeskunde zijn over het algemeen goed geschoold op de Wzd. Tegelijkertijd verdient de scholing van niet hoger opgeleide zorgverleners nog een inhaalslag.

De meeste zorgaanbieders hebben één of meer Wzd-functionarissen aangewezen. Daarmee zijn de plekken voor Wzd-functionarissen in het algemeen ingevuld. Bij de uitvoering is wel belangrijk aandachtspunt dat zorgaanbieders structureel voldoende tijd toewijzen voor de functie van Wzd-functionaris, zodat de toezichthoudende taak voldoende uitgevoerd kan worden. De IGJ constateert dat dit verbetering nodig heeft.

Ten aanzien van de crisisopvang wijst de IGJ op de Model afspraken samenwerking in crisisdiensten van Verenso, NVAVG en NVvP. Dit model moet volgens de IGJ overal leiden tot regionale afspraken om problemen op te lossen. Ook Verenso is van oordeel dat dit moet gebeuren en blijft zorgaanbieders en zorgverzekeraars aansporen, zodat in alle regio’s onder meer voldoende crisisbedden gerealiseerd worden.

Download hier het volledige IGJ rapport.

Meer informatie: Roy Knuiman

 

Naar nieuwsoverzicht