27 december 2021

Richtlijn mondneusmaskergebruik niet veranderd

De afgelopen week is het OMT om advies gevraagd over de inzet van FFP2-maskers. Het advies over het mondneusmaskerbeleid in de zorg is ongewijzigd en blijft conform het Verenso-behandeladvies.

Het OMT geeft aan dat met uitzondering van aerosolvormende procedures er vooralsnog geen bewijs is dat het gebruik van FFP2-maskers leidt tot minder infecties dan het gebruik van chirurgische mondmaskers IIR. Het dragen van een chirurgisch neusmondmasker (IIR) blijft de norm. Bij aerosolvormende handelingen is het wel altijd nodig om een FFP2-mondneusmasker te dragen. Daarnaast kan in situaties met intensieve blootstelling aan COVID-19-patiënten uit voorzorg gebruik van een FFP2-masker overwogen worden.

Hierbij is de professionele inschatting van groot belang. Is er wel de behoefte om vaker FFP2 te gebruiken, ga hier dan over in gesprek met de bestuurder. De minister roept hier ook toe op. Mochten deze gesprekken onverhoopt niet goed tot stand komen, laat het ons dan weten via info@verenso.nl.

Overigens komt bovenstaand advies rondom mondneusmaskergebruik overeen met hetgeen al in het Verenso-behandeladvies staat. Wij zullen dat dan ook niet aanpassen.

Contactpersoon: Else Poot

Naar nieuwsoverzicht