18 november 2021

Update boostervaccinaties zorgmedewerkers

Hierbij treffen jullie de laatste informatie aan over de boostervaccinatie van zorgmedewerkers en een toelichting op de verantwoordelijkheden als een instelling de zorgmedewerkers zelf wil vaccineren.

De standaard route voor het boostervaccineren van zorgmedewerkers is via de GGD. Zoals in de kamerbrief staat vermeld, zullen ook de niet in loondienst opererende specialisten ouderengeneeskunde worden meegenomen.

Eerder berichtten we jullie al dat een aantal grote instellingen heeft aangegeven zelf zorgmedewerkers te willen vaccineren. Ons standpunt blijft dat specialisten ouderengeneeskunde hiervoor niet de verantwoordelijkheid nemen. Het vaccineren van medewerkers is de verantwoordelijkheid van de organisatie die hiervoor de GGD of bedrijfsarts kan inschakelen. (het registreren van) Vaccinatie van medewerkers hoort niet tot de medische verantwoordelijkheid van specialisten ouderengeneeskunde. Mocht een specialist ouderengeneeskunde toch meewerken aan het vaccineren van medewerkers, bijvoorbeeld door bereikbaarheid bij calamiteiten, leg dan schriftelijk vast welke taken en verantwoordelijkheden de bedrijfsarts/GGD heeft en welke taken de specialist ouderengeneeskunde, wie wanneer moet worden ingeschakeld en dat de instellingsarts niet de rol van behandelaar heeft en hiervoor niet de juridische verantwoordelijkheid op zich neemt. Bedrijfsartsen en arbodiensten mogen vaccinatiegegevens van werknemers vastleggen. Registratie en dossiervoering van de vaccinatie en vaccinatiestatus in de werksituatie is een taak voor bedrijfsartsen.

Meer informatie: Else Poot

Naar nieuwsoverzicht