22 juni 2023

Publicatie handreiking Proactieve zorgplanning in de langdurige zorg

Publicatie handreiking Proactieve zorgplanning in de langdurige zorg

De publicatie van het eerste SKILZ-kwaliteitsproduct is vandaag een feit: de SKILZ-handreiking Proactieve zorgplanning in de langdurige zorg. Namens Verenso was hoogleraar ouderengeneeskunde en specialist ouderengeneeskunde Daisy Janssen afgevaardigd als voorzitter van de werkgroep. Daarnaast was specialist ouderengeneeskunde Laura Joosen afgevaardigd als werkgroeplid. Verenso dankt hen voor hun inzet!

De Stichting Kwaliteitsimpuls Langdurige Zorg (SKILZ) is in 2021 gestart met het ontwikkelen van een kwaliteitsinstrument rondom Proactieve zorgplanning in de langdurige zorg. Proactieve zorgplanning is het proces van vooruit denken, plannen en organiseren. Met gezamenlijke besluitvorming als leidraad is proactieve zorgplanning een continu en dynamisch proces van gesprekken tussen zorgverleners en cliënten/naasten over huidige en toekomstige levensdoelen en keuzes en welke zorg daar nu en in de toekomst bij past.

De multidisciplinaire handreiking en de aanbevelingen zijn gebaseerd op de meest recente inzichten uit wetenschappelijk onderzoek, ervaringen uit het werkveld en de knelpuntenanalyse gedaan onder zorgprofessionals in de praktijk.

De SKILZ-handreiking richt zich specifiek op medische zorg en planning. De volgende onderwerpen komen aan de orde:

  • Toepassen van proactieve zorgplanning in de langdurige zorg
  • Gespreksvoering rondom proactieve zorgplanning in de langdurige zorg
  • Organisatie van proactieve zorgplanning in de langdurige zorg

Proactieve zorgplanning is een actueel onderwerp en er zijn gelijktijdig meerdere kwaliteitsinstrumenten ontwikkeld. Vandaag is ook de IKNL-richtlijn Proactieve zorgplanning in de palliatieve zorg gepubliceerd waaraan Verenso actief heeft geparticipeerd. Klik hier voor het bijbehorende nieuwsbriefbericht en meer informatie over deze IKNL richtlijn. Tijdens de ontwikkeling heeft inhoudelijke afstemming plaatsgevonden tussen SKILZ en IKNL.

Meer informatie: Wendy Hommes-Poucki

 

Naar nieuwsoverzicht