27 juni 2023

Samenwerken aan infectiepreventie: basis is gelegd

Samenwerken aan infectiepreventie: basis is gelegd

Vorig jaar is middels dit bericht de start van het project ‘Samen werken aan infectiepreventie’ bekend gemaakt. In dit project slaan ActiZ, Vilans/WOL, V&VN, VHIG en Verenso de handen ineen om een kwaliteitsimpuls te realiseren rondom infectiepreventie in de verpleeghuiszorg. Inmiddels zijn we meer dan een jaar onderweg en informeren we jullie graag over de voortgang en welke activiteiten er voor volgend jaar op de agenda staan.

Resultaten Verenso 2022/2023

Als onderdeel van het programma ‘Samenwerken aan infectiepreventie’ heeft Verenso verschillende activiteiten ondernomen. De handreiking Uitbraakmanagement is gereed voor autorisatie en wordt naar verwachting voor het einde van de zomer gepubliceerd. Daarnaast is begin dit jaar de e-learning ‘Stop de besmettingsketen!’ gepubliceerd. Er is in 2022 een kennisspel omtrent infectiepreventie gestart. Dit kennisspel is erg goed beoordeeld, namelijk met een 8,3. Tot slot zijn er in 2022 ook vier online themabijeenkomsten georganiseerd om kennis rondom infectiepreventie te verbreden.

Rapportage-infographic-IP-2022_vDEF4.png

Resultaten coachingstrajecten

In 2022 zijn in totaal 170 locaties van 40 verschillende organisaties met het programma bereikt. Dit wijst onderzoek van kennisorganisatie Vilans uit. Bij de trajecten waren verschillende professionals betrokken. Dat varieerde van bestuur- en beleidsmedewerkers, managers en facilitaire medewerkers tot zorgverleners, specialisten ouderengeneeskunde en deskundigen op het gebied van infectiepreventie.

Onder leiding van coaches gingen deelnemende verpleeghuizen met verschillende thema’s aan de slag. De belangrijkste thema’s waren: de hygiëne en infectiepreventiecommissie, de rol van de aandachtsvelders, planmatig werken en de samenwerking tussen leidinggevenden en zorgprofessionals. Over de resultaten van het traject zegt een deelnemer het volgende: “Deelname aan het programma zorgt voor betrokkenheid en tijd om echt aan de slag te gaan met infectiepreventie. We maken sneller stappen en keuzes.”

Afbeelding1.png

Toekomstige activiteiten

Ook dit jaar staan er bij Verenso weer verschillende activiteiten op de agenda. Zo wordt dit jaar de handreiking Uitbraakmanagement gepubliceerd. Daarnaast worden er net als vorig jaar weer onlinebijeenkomsten georganiseerd en wordt er een nieuwe editie van het kennisspel gespeeld. Net als afgelopen jaar wordt ook dit jaar weer expert-begeleiding voor de coachingstrajecten aangeboden. Verder worden huidige producten ge-update naar aanleiding van de SRI-richtlijnen en wordt er een handboek infectiepreventie ontwikkeld. Tot slot, ook nieuw dit jaar, is de ontwikkeling van een podcast over infectiepreventie!


Na het lezen van het artikel ook interesse in deelname aan een coachingsprogramma?

Naar nieuwsoverzicht