29 maart 2022

Toelichting minimale dataset Leren van data. Thema: beleidsafspraken

Het bestuur van Verenso heeft eind 2021 de minimale dataset vastgesteld binnen het programma Leren van Data. De minimale data set bestaat uit zeven thema’s. We lichten deze thema’s graag één voor één toe. Deze week: het thema beleidsafspraken.

Wat is de minimale dataset?

De minimale dataset (MDS) is een basisset van behandelgegevens die specialisten ouderengeneeskunde in het EPD vastleggen over patiënten in de intramurale verpleeghuiszorg. Met deze dataset werken we aan eenheid van taal voor specialisten ouderengeneeskunde door gegevens in verschillende EPD’s eenduidig vast te leggen. De MDS is de afgelopen twee jaar in samenwerking met specialisten ouderengeneeskunde ontwikkeld en sluit zo goed mogelijk aan bij de praktijkvoering van de specialist ouderengeneeskunde. De uitwerking van de MDS is besproken met de verschillende EPD-leveranciers en is afgestemd met lopende ontwikkelingen rond registratie in de care en cure. Met de MDS is een belangrijke stap gezet in het programma Leren van Data, het programma dat gericht is op kennisontwikkeling in de sector, o.a. door het verzamelen en ontsluiten van behandelgegevens. Met als uiteindelijk doel om de zorg voor verpleeghuispatiënten verder te verbeteren.

Thema 2: beleidsafspraken

Beleidsafspraken vormen een belangrijk thema binnen de MDS. In het kader van advance care planning bespreekt de specialist ouderengeneeskunde met de patiënt en naasten welk medisch beleid past bij de patiënt en zijn/haar situatie en legt deze keuzes vast in het dossier. In de MDS is een selectie van belangrijke beleidsafspraken opgenomen. Daarbij wordt geregistreerd of een beleidsafspraak is gemaakt en op welke datum.  

In de MDS zijn voor het thema beleidsafspraken de volgende items opgenomen:

  • Hoofddoel beleid: Met dit item wordt aangegeven wat het hoofddoel van het beleid is, bestaande uit de opties: palliatief, symptomatisch of curatief.

Vervolgens wordt ingegaan op specifieke beleidsafspraken die zijn vastgelegd:

  • Beleidsafspraak reanimeren gemaakt, datum van vastlegging
  • Beleidsafspraak levensverlengende maatregelen gemaakt,  datum van vastlegging
  • Beleidsafspraak ziekenhuisopname gemaakt, datum van vastlegging
Heb je vragen?

Heb je vragen over het programma Leren van Data en de minimale dataset? Neem dan contact op met Sandra van Beek (svanbeek@verenso.nl).

 

Naar nieuwsoverzicht