21 september 2023

De handreiking Uitbraakmanagement is gepubliceerd!

De handreiking Uitbraakmanagement is gepubliceerd!

De publicatie van de handreiking Uitbraakmanagement is een feit! Vanaf vandaag is de handreiking Uitbraakmanagement beschikbaar in onze richtlijnendatabase.

De publicatie van de handreiking Uitbraakmanagement is een feit! Vanaf vandaag is de handreiking Uitbraakmanagement beschikbaar in onze richtlijnendatabase. De handreiking is in samenwerking met Vilans, ActiZ, de VHIG en de V&VN ontwikkeld in het kader van het programma ‘Samen werken aan infectiepreventie’.

Graag bedanken we iedereen die heeft meegewerkt aan het ontwikkelen van de handreiking. In het bijzonder Paul van Houten als voorzitter van de werkgroep en Wilma Albers, Gea van der Wal, Erna Hermeling, Marja Konstantinovski en Aimee Tjon-A-Tsien als leden van de werkgroep. Hartelijk bedankt voor jullie inzet!

Doel van de handreiking

De handreiking Uitbraakmanagement is ontwikkeld met als doel een bijdrage te leveren aan de effectiviteit en efficiëntie van uitbraakmanagement binnen ouderenzorginstellingen met een eigen medische dienst. Dit in combinatie met aandacht voor proportionaliteit en kwaliteit van leven. Om dit te bereiken biedt de handreiking handvatten voor het ontwikkelen en voeren van adequaat uitbraakbeleid.

Inhoud van de handreiking

De handreiking verdeelt een uitbraak in 5 fases: paraatheid, signaleren en vaststellen, instellen en uitvoeren van uitbraakmaatregelen, opheffen van uitbraakmaatregelen en evalueren van een uitbraak. Per fase worden de volgende onderdelen toegelicht:

  • De randvoorwaarden, maatregelen en activiteiten;
  • De taken en verantwoordelijkheden van alle betrokkenen.
Autorisatie van de handreiking

De handreiking is inmiddels door de meeste partijen geautoriseerd, voor drie deelnemende partijen loopt het verzoek tot autorisatie nog.

Implementatieproducten

Er wordt momenteel gewerkt aan de ontwikkeling van implementatieproducten.

 

Naar nieuwsoverzicht