15 november 2023

Doe jij mee aan de World Antimicrobial Awareness Week?

 Doe jij mee aan de World Antimicrobial Awareness Week?

Benieuwd wat jij kan doen tegen antimicrobiële resistentie? Volgende week vindt de World Antimicrobial Awareness Week plaats! De World Antimicrobial Awareness Week (WAAW) is een wereldwijde campagne georganiseerd door de WHO om het bewustzijn van AMR te bevorderen. In Nederland organiseren de ABR-zorgnetwerken daarom van 18 tot 24 november 2023 verschillende activiteiten omtrent antimicrobiële resistentie.

Antimicrobiële resistentie

Antimicrobiële resistentie (AMR) treedt op wanneer bacteriën, virussen, schimmels en parasieten in de loop van de tijd veranderen en niet meer reageren op medicijnen, waardoor infecties moeilijker te behandelen zijn en het risico op ziekteverspreiding, ernstige ziekte en overlijden toeneemt. Als gevolg van resistentie tegen geneesmiddelen worden antibiotica en andere antimicrobiële geneesmiddelen ineffectief en worden infecties steeds moeilijker of onmogelijk te behandelen.

Bij resistente bacteriën spreken we van antibioticaresistentie. Echter, omdat steeds vaker ook andere micro-organismen, zoals virussen, schimmels en parasieten niet goed reageren op behandeling met medicatie, spreken we steeds vaker van antimicrobiële resistentie.

Activiteiten

Dagelijks zijn er activiteiten, zoals webinars, over onder andere het gebruik van antibiotica bij infecties van maag en darmen en moleculaire surveillance bij BRMO’s. Naast dagelijkse activiteiten zijn de gehele week podcasts beschikbaar om te luisteren. Benieuwd naar de volledige lijst van activiteiten? Bekijk het landelijke programma op Start - AMRWeek.nl.

Activiteiten Verenso

Ook Verenso is actief op het thema antimicrobiële resistentie. Onderstaand een overzicht van verschillende activiteiten rondom antimicrobiële resistentie, infectiepreventie en uitbraakmanagement:

  1. Wil je meer weten over jouw rol als specialist ouderengeneeskunde bij antibioticabeleid? Lees de module antibioticabeleid van de handreiking ‘Infectiepreventie en antibioticaresistentie: rol van de specialist ouderengeneeskunde’.
  2. Ben je opzoek naar meer informatie over uitbraakmanagement? Meld je aan voor de onlinebijeenkomst ‘Uitbraakmanagement: van theorie naar praktijk’ op 7 december 2023.
  3. Wil je je kennis over infectiepreventie uitbreiden? Volg de e-learning ‘Stop de besmettingsketen!’.
  4. Wil je je kennis over lage luchtweginfecties verbreden? Lees de richtlijn ‘lage luchtweginfecties’ of volg de gelijknamige e-learning.
  5. In het kader van het programma ‘Richtlijnen voor artsen in de langdurige zorg’ (RAILZ), is de ontwikkeling van de richtlijn virale luchtweginfecties gestart.
  6. Verenso is, in het kader van het RAILZ-programma, ook in de opstartfase van de ontwikkeling van de handreiking antibiotica -of antimicrobiële resistentie.
  7. Begin volgend jaar vindt een tweede ronde van het kennisspel infectiepreventie plaats. Volgend jaar volgt hier meer berichtgeving over.

 

Naar nieuwsoverzicht