30 maart 2023

Goede ontwikkelingen in Tweede Kamer

Goede ontwikkelingen in Tweede Kamer

Vorige week vond een debat plaats in de Kamer over woon- en zorgplannen voor ouderen. Tijdens dat debat werd een drietal moties ingediend die relevant zijn voor de specialist ouderengeneeskunde; de moties werden dinsdag jl. aangenomen.

Motie D66 over de bekostiging om extramuraal te werken

Als Verenso hebben we contact met kamerleden om hen bij te praten over ontwikkelingen in het veld. De problematiek rondom kleinschalige woonvormen is vaak onderwerp van gesprek, zo ook vorige week dinsdag in een bijpraatoverleg met D66. Tijdens het debat werden de kleinschalige woonvormen ook regelmatig besproken. D66 kamerlid Sahla bracht daar een tweetal helpende moties naar voren. De eerste motie gaf aandacht aan de juiste bekostigingsvoorwaarden om extramuraal te kunnen werken.

Deel tekst uit de motie: “Steeds meer ouderen kiezen voor een diversiteit aan woonvormen. Overwegende dat cruciale zorg zoals een MDO of de inzet van een specialist ouderengeneeskunde voor deze doelgroep nu niet of ontoereikend bekostigd wordt, in het geval deze extramuraal wordt geleverd. Verzoekt de regering om de juiste bekostigingsvoorwaarden te scheppen waarop zorg extramuraal geleverd kan worden”.

Motie D66 over de rol van zorginkoop bij sturen op criteria voor goede zorg

De tweede motie van kamerlid Sahla belichtte het feit dat niet altijd alle juiste voorzieningen in kleinschalige woonvormen voorhanden zijn en de rol die zorgverzekeraars bij hun inkoop daarvoor zouden kunnen spelen.

Deel tekst uit de motie: “Overwegende dat criteria om goede zorg te leveren bij kleinschalige woonvormen niet vooraf vastliggen bij de zorginkoop waardoor soms niet alle voorzieningen voorhanden zijn. Verzoekt de regering te bevorderen dat er criteria voor goede zorg vooraf worden vastgelegd door het zorgveld en dat daarop wordt gestuurd bij de zorginkoop.“

Motie VVD over borging beschikbaarheid specialist ouderengeneeskunde

VVD kamerlid Bevers gaf in het debat aan dat met het inzetten op meer zorg thuis er de wens is van de huisarts om de specialist ouderengeneeskunde te kunnen raadplegen. De VVD vindt het volgens Bevers belangrijk dat aanbieders van verpleeghuiszorg thuis een specialist ouderengeneeskunde als achtervang hebben. Hij bracht een motie om de beschikbaarheid van de specialist ouderengeneeskunde meer te borgen.

Deel tekst uit de motie: “De VVD verzoekt de regering met aanbieders van verpleeghuiszorg te bezien hoe beschikbaarheid van de specialist ouderengeneeskunde geborgd kan worden, bijvoorbeeld middels een vergunningsplicht bij kleinschalige woonvormen voor Wlz-zorg en hen daar ook op te kunnen aanspreken.“

Alle drie de moties werden dinsdag tijdens de stemming aangenomen. Als Verenso zijn we blij met deze moties. Wij zetten ons al geruime tijd in voor een betere bekostiging extramuraal (zie bijvoorbeeld Reactie op concept advies bekostiging MDO eerste lijn) en specifiek voor tarieven die aansluiten bij het werk van specialist ouderengeneeskunde. Ook zetten we ons al een paar jaar in voor een betere werksituatie in de kleinschalige woonvormen (zie bijvoorbeeld Kwaliteit van zorg en randvoorwaarden kleinschalige woonvormen).

 

Naar nieuwsoverzicht